Lilypond

Er zijn traditioneel twee grote spelers op de muzieknotatiemarkt: Finale en Sibelius. Daarnaast is Steinberg op dit moment bezig een geheel nieuw product te ontwikkelen, zie hier. Details hiervan zijn nog onduidelijk, maar vanwege de vrij breed gedragen ontevredenheid over Finale en Sibelius zou er wel eens een grote markt kunnen zijn voor een nieuwe speler.

Ik zelf heb altijd (sinds 2.2, in 1994) in finale gewerkt. Tegenwoordig ben ik echter gecharmeerd geraakt van het open source product Lilypond. Ik ben hier voor een deel van het werk op aan het overstappen. Voor het invoeren van de broncode gebruik ik Frescobaldi. Hiermee kan ik zowel onder linux als onder windows op precies dezelfde manier muziek invoeren en bewerken. Veel handiger dan Finale, dat alleen voor windows & mac beschikbaar is.

Afhankelijk van de te noteren muziek werkt Lilypond een stuk sneller (maar soms ook veel langzamer…) dan finale. Maar vooral: het resultaat is gewoon mooier en ‘voller’. Meer in de stijl van het het oude handgemaakte werk, zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij  BärenreiterPeters Verlag, and Schott.

Met Finale gebruikte ik mijn eigen templates, waarin ik vanalles dikker en zwaarder dan normaal gemaakt had. Met Lilypond heb ik deze niet meer nodig. 🙂

Geef een reactie